Poate auzi adesea că Omega-3 este secretul unei inimi puternice, însă adevărul este că beneficiile sale trec dincolo de bariera sănătății inimii, având efecte pozitive pentru întregul organism.
Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți esențiali funcționării normale a organismului, care nu sunt sintetizați în mod natural de către acesta, ceea ce înseamnă că aportul lor în corp se poate face exclusiv prin alimentație.
Aceștia au multiple acțiuni în procesele organismului, jucând un rol important în sănătatea sistemului cardiovascular, a sistemului nervos, dar și a sistemului imunitar.
General-denumiți Omega-3, acest tip de acizi grași se împart în 3 subcategorii de acizi, și anume acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA), proveniți din surse marine, respectiv acidul alfa-linolenic (ALA), provenit exclusiv din surse vegetale.
Sistemul cardiovascular este principalul beneficiar al acizilor grași Omega-3 în organismul uman, având beneficii atât pentru inimă, cât și pentru vasele de sânge. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale Omega-3:
- susține sănătatea vaselor de sânge, având rolul de a preveni unele evenimente cardiovasculare severe, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut;
- susține creșterea valorilor de colesterol HDL, cunoscut drept „colesterol bun”, un lipid esențial care transportă colesterolul direct către ficat, evitând depunerea pe pereții vaselor de sânge;
- susține scăderea concentrației trigliceridelor din sânge;
- menține tensiunea arterială în limite normale și previne apariția palpitațiilor.
Iar pentru că beneficiile lor nu se opresc aici, acizii grași Omega-3 au un rol important și pentru starea de bine și funcționarea normală a sistemelor organismului:
- susțin sănătatea sistemului imunitar;
- mențin sănătatea sistemului nervos;
- susțin memoria și capacitatea de concentrare;
- îmbunătățesc vederea și acuitatea vizuală;
- previn problemele de vedere, cum ar fi degenerescența maculară;
- scad nivelul de stres și îmbunătățesc starea generală de spirit;
- cresc rezistența organismului în fața stresului cronic.
Deși nu sunt atât de discutate, semnele deficitului de Omega-3 sunt numeroase și pot chiar fi prezente în viața ta, fără să fie prea evidente. De la cele care apar la nivelul pielii, până la problemele articulare, aceste simptome nu pot fi trecute cu vederea:
Probleme ale pielii – Deficitul de Omega-3 poate cauza apariția pielii uscate, sensibile sau iritate, predispusă la eczeme și erupții alergice.
Oboseală și lipsă de energie – Dacă simți că ți-a scăzut nivelul de energie, e posibil să ai lipsă de Omega-3. Acest deficit duce la oboseală cronică, lipsa rezistenței la efort, dar și scăderea performanțelor fizice și mentale.
Probleme de concentrare – Un nivel scăzut de Omega-3 poate fi responsabil de cauzarea problemelor de memorie, dificultăților de concentrare și atenție, dar și a tulburărilor cognitive ușoare.
Schimbări de dispoziție – Omega-3 are beneficii și pentru sănătatea emoțională, astfel, un nivel redus de acizi grași poate fi responsabil de stări de anxietate, depresie, dar și schimbări de dispoziție.
Probleme cardiovasculare – Esențial pentru sănătatea inimii, un nivel scăzut de acizi grași Omega-3 în organism poate crește nivelurile colesterolului LDL în organism și poate cauza hipertensiunea arterială.
Când vine vorba de sursele de Omega-3, lista cuprinde atât alimente, cât și suplimente bogate în nutrienți. Diferența o fac cantitățile de acizi grași conținute, dar și tipul acestora, EPA și DHA provenind exclusiv din surse marine, pe când ALA fiind obținut din surse vegetale.
1. Surse animale de Omega-3
Cele mai bogate surse de Omega-3 sunt cele de origine animală, mai exact peștii de apă rece și crustaceele, dar și uleiurile de pește, cum ar fi cele de somon sau krill. Consumul regulat de pește poate susține toate beneficiile acizilor grași asupra organismului, iar recomandările spun că un consum ideal ar fi de cel puțin două-trei ori pe săptămână.
În ordinea descrescătoare a conținutului de EPA și DHA, regăsim somonul, hamsiile, sardinele, heringul, macroul și tonul.
2. Surse vegetale de Omega-3
Acidul alfa-linolenic sau ALA este cea mai bună alternativă pentru persoanele care preferă sursele vegetale de Omega-3. Însă, pentru a putea fi asimilat de organism, acesta este transformat în EPA și DHA, în cantități limitate, iar pentru a putea fi considerat un aport optim de acizi grași, este necesar consumul constant al acestor surse vegetale.
Cele mai populare, dar și bogate surse de ALA sunt semințele și uleiurile de chia, in, cânepă și nuci, dar și uleiurile de rapiță și soia.
3. Suplimente bogate în Omega-3
Gama Doppelherz oferă opțiuni variate de produse pe bază de acizi grași Omega-3 care susțin sănătatea inimii, a creierului și a ochilor, precum și starea de bine a întregului organism.
Cel mai bun exemplu din gama Doppelherz este Omega-3 Premium 1500, cu cea mai mare concentrație de acizi grași EPA și DHA din gamă, care susțin sănătatea inimii, a creierului și o imunitate puternică. Alte produse populare, cu o cantitate mare de acizi grași, sunt Doppelherz Omega-3 Extra 1000mg, Doppelherz Omega-3 1400 sau Doppelherz Omega 3-6-9, care include și surse vegetale. Descoperă toate produsele aici.
Pentru o viață liniștită și un organism sănătos, hrănește-ți organismul cu nutrienți care îi fac bine. Include Omega-3 în rutina zilnică a familiei tale!
